Elhunyt Prof. Dr. Sárközy Tamás (1940-2020)

               

Szomorúan tudatjuk, hogy Prof. Dr. Sárközy Tamás, Szövetségünk elnökhelyettese 2020. február 4-én rövid, súlyos betegség után elhunyt.
Sárközy Tamás a magyar társasági jog és a gazdasági rendszerváltozás meghatározó alakja volt, közgazdász- és jogászhallgatók nemzedékei lehettek részesei egyéni hangvételű, a diákok körében legendássá vált előadásainak.


Sárközy Tamás 1940-ben született Budapesten, 1963-ban az ELTE jogtudományi karán szerzett diplomát, majd az Építésügyi Minisztérium jogtanácsosa, 1969-től az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa, főmunkatársa, vállalati jogi osztályvezetője volt, 1993-től másodállásban a polgári jogi részleget vezette, valamint a tudományos tanácsadói feladatokat is ellátta. 1972-től a budapesti közgazdaság-tudományi egyetem gazdaságjogi tanszékén egyetemi docens, majd egyetemi tanár, 1981-2001-ig tanszékvezető volt. 2005-től 2010-ig a Gazdasági Jogi Intézetet vezette. 2000-től egyetemi tanárként dolgozott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, megalapította az Üzleti Jogi Tanszéket és 2011-ig vezetése alatt állt.

2008-tól 2011-ig volt az Általános Vállalkozási Főiskola rektora.
Az MTA Jogtudományi Intézetének professor emeritusa tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozott a Budapesti Corvinus Egyetemen és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, emellett hosszú ideig töltötte be a Magyar Jégkorong Szövetség elnöki tisztségét.

Meghatározó személye volt a kormányzati életnek is. 1987-90-ig a Minisztertanács parlamenti titkára, deregulációs kormánybiztosa, 1988-90-ig igazságügyminiszter-helyettes, a társasági törvényt kidolgozó kodifikációs bizottság vezetője volt. 2002-ben a Kopint-Datorg Rt. igazgatóságának elnöki feladatait látta el, 2004-2006-ig a közigazgatás reformját előkészítő kormánybiztosként is dolgozott. 1993-tól a Gazdaság és Jog folyóirat főszerkesztője volt.
Sárközy Tamást 1985-ben Állami Díjjal, 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben pedig Prima Primissima-közönségdíjat kapott. 2019-ben beiktatták a hazai jégkorong Hírességek Csarnokába.

Rengeteget publikált, több mint ötven szakkönyvet írt meg.
Főbb művei: A társasági törvény (1988), Gazdasági státusjog (1995), A hatékonyabb kormányzásért (1996), A rendszerváltozás és a privatizáció joga (1998), A magyar társasági jog Európában, a társasági és a konszernjog elméleti alapjai (2001), Sportjog (2004), Kormányzás, civil társadalom, jog (2004), Államszervezetünk potenciazavarai (2005), A korai privatizációtól a késői vagyontörvényig (2009), A szocializmus, a rendszerváltozás és az újkapitalizmus gazdasági civiljoga Magyarországon 1945-2005 (2009).

A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége egy értékes, egy rendkívül éles elméjű tagjától búcsúzik. Egy olyan embertől, aki a Szövetség eseményein páratlan hangvételben, humorral színezetten beszélt korunk és társadalmunk aktuális helyzetéről, amit és Akit jó volt hallgatni.
Tiszteletünk jeléül 2017-ben mint alapító tagnak átadtuk részére Szövetségünk jubileumi plakettjét.

Tisztelt Professzor Úr! Kedves Barátunk! Isten Veled!
Gyarmati Annamária

a GTTSZ Ifjúsági Tagozatának társelnöke


XII. Kőbányai Rendvédelmi Nap

A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége negyedik alkalommal vett részt a Kőbányai Rendvédelmi Napon.

Az idén augusztus 31-én 12. alkalommal megrendezett, mintegy 5500 – 6000 látogatót vonzott rendezvényen sokan keresték fel a GTTSz kiállítóhelyét.

A tevékenységünket bemutató kiadványainkat /Jubileumi összeállításunk, Hírlevelek / a látogatók érdeklődéssel forgatták, azok többségét magukkal vitték.
Látogatóink közül többen jelezték, ismerik a GTTSz tevékenységét, mások érdeklődtek iránta.

Az érdeklődési igény kielégítése, további információk megszerzése céljából ajánlottuk honlapunkat. Volt, aki jelezte, többször meglátogatta azt.

A rendezvényen Szövetségünket Szabó Sándor főtitkár és Kocsis László képviselte.

Kocsis László okl. repülőmérnök
nyugállományú honvéd ezredes

A Centrum 10 Tv által készített anyag rövid betekintést nyújt a rendezvény eseményeibe.

Link megnyitása


Elhunyt Dr. Ginsztler János (1943-2019)

Életének 77. évében, 2019. július 7-én elhunyt Ginsztler János, a Magyar
Tudományos Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjas gépészmérnök, a Magyar Mérnökakadémia alapító tagja és elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa, korábbi nemzetközi rektorhelyettese, az Anyagtudomány és Technológia Tanszék korábbi tanszékvezetője, a Mérnöktovábbképző Intézet volt igazgatója, Szövetségünk korábbi elnökhelyettese.

Emlékét megőrizzük.


 

Szomorúan tudatjuk, hogy a GTTSZ társszervezetének, a Társadalmi Egyesülések Országos Szövetsége elnöke, Molnár György úr 2019. június 3-án elhunyt.

Elnökségünk és tagságunk búcsúzik Tőled, nyugodj békében, kedves Gyuri!

Molnar


Lentner Csaba könyvheti dedikálása

Prof. Dr. LENTNER CSABA dedikálja „A magyar állampénzügyek fejlődéstörténete a dualizmus korától napjainkig” című könyvét a 90. Ünnepi Könyvhéten, a L’Harmattan Kiadó 122-es számú pavilonjában.

Bővebben…


2019. május 10-én az eddigi hagyományainak megfelelően a versenyképesség témakörében tartja éves konferenciáját a Milton Friedman Egyetem.

Ezúttal a versenyképesség kapcsán az elektromobilitás, a pénzügyi innováció és a digitális diplomácia mellett az oktatás és a tudásmenedzsement aktuális kihívásainak, valamint összefüggéseinek megvitatására készülnek a téma elismert kormányzati, gazdasági szakértőivel és a tudomány képviselőivel.

Részletes program és regisztráció: https://uni-milton.hu/versenykepesseg-2019/

Meghívó letöltése


A WEKERLE SÁNDOR ÜZLETI FŐISKOLA SZERETETTEL VÁR MINDEN ÉRDEKLŐDŐT A
LAKÁS- ÉS CSALÁDPOLITIKA CÍMET VISELŐ KONFERENCIÁRA, AMELY 2019. MÁJUS
9-ÉN KERÜL MEGRENDEZÉSRE.

A KONFERENCIA VÉDNÖKE: DR. BAJKAI ISTVÁN, ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

RÉSZVÉTELI DÍJ: 4.000 FT (A WSUF oktatók és hallgatók számára a
részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött)

HELYSZÍN: WSUF, BUDAPEST, VIII. JÁZMIN UTCA 10.

KÉRJÜK, AMENNYIBEN RÉSZT KÍVÁN VENNI A KONFERENCIÁN, KATTINTSON A
JELENTKZEÉSI LAPRA

Program letöltése

Online jelentkezési lap


krooKroó Norbert: A TUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA FORRADALMA A 21. SZÁZADBAN
Könyvbemutató a Magyar Tudományos Akadémián

2019. április 15-én a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának konferenciaterme adott helyszínt Kroó Professzor új könyvének ünnepélyes bemutatójának.
Professzor Úr ismét egy nagyon izgalmas témát dolgozott fel, mely jelen társadalmunk aktuális problémáira is rávilágított. A tudomány, technológia az emberi értelem fejlődése, mennyire halad együtt, hová tart a világ.
A könyvben részletes bemutatásra kerül a miniatürizálási trend miatt fontosabbá váló nanotechnológia, ezen belül az optika, ami elsősorban a plazmonikában csúcsosodik ki.
A kis méretek tartományában pedig a kvantummechanika és annak hatása a technológiákra kerül kiemelésre.
A könyv számos érdekességet, elméletet tudományos tényeket tartalmaz napjaink rohamosan fejlődő tudományáról, technológiájáról és az ezekkel kapcsolatos összefüggésekről.

Professzor Úr szavait idézve:
„A kvantummechanika nemcsak a technológiákra, hanem a biológia, sőt a társadalmi folyamatainkra is nagy hatást gyakorol, s ez egyre nyilvánvalóbb!
Az Olvasóknak a mától holnapig vezető úton pedig, intellektuális élmények sorát kívánom!”
(Kroó Norbert, fizikus)
Megtiszteltetés volt jelen lenni a hallgatóság között és elsők között kézben tartani ezt a nagyszerű írást.

kroo_2

Gyarmati Annamária
társelnök
GTTSZ Ifjúsági Tagozat


A Magyar Hadtudományi Társaság 2017 ősze óta negyedik alkalommal szervezi meg ismeretterjesztő előadás-sorozatát “HADTUDOMÁNY MINDENKINEK”

címmel, kéthetente szerdán 17.00 órakor a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

hadtudomanyi_tavasz_plakat


2019. március 29-30-án megrendezésre kerülő MEB 2019 –
„Szervezetek az Társadalom 5.0 korában”
Management, Enterprise and Benchmarking
nemzetközi konferencia felhívása.

A konferencia honlapja elérhető a következő címen:
Keleti Károly Gazdasági Kar

MEB_2019_cfp

2018.09.06

Kedves Kollégák!

Tisztelettel és egyben nagy fájdalommal tudatjuk, hogy Lengyel Tibor úr,
a GTTSZ Ellenőrző Bizottságának elnöke, 2018. augusztus 15-én elhunyt.

Hamvasztás utáni búcsúztatása a Farkasréti Temetőben (Budapest,
Németvölgyi út 99.) 2018. szeptember 10-én (hétfőn) 11.00 órakor lesz a
Makovecz teremben.

Nyugodj békében, kedves Tibor!

Lengyel_Tibor_gyaszjelentes

A GTTSZ ELNÖKSÉGE

2018.09.06

Dr. Lentner Csaba kitüntetés

Prof_Dr_Lentner_Csaba_kituntetes

Áder János köztársasági elnök Úr a MAGYAR ÉRDEMREND TISZTIKERESZT állami kitüntetésben részesítette Prof. Dr. Lentner Csaba egyetemi tanárt, a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének elnökhelyettesét, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar Közpénzügyi Kutatóintézetének vezetőjét „a magyar pénzügyi és közgazdaság-tudományi fejlődés érdekében végzett sokrétű tudományos, oktatói és publikációs tevékenysége elismeréseként”.

2018.09.06

Prof. Dr. Kásler Miklós levele

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter levele

Cseresnyés Péter innovációs és technológiai miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár levele

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár részére

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter levele

Dr. Nagy István agrárminiszter titkárságának levele

Dr. Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter levele

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter levele

Orbán Viktor miniszterelnök titkárságának levele

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter levele

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levele

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár levele

Dr. Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár levele

Kialakuló együttműködés a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége és a Nemzetgazdasági Minisztérium között

Adó 1%
Tisztelt Adózó! Amennyiben a GTTSZ tevékenysége és céljai méltók az Ön bizalmára,
kérjük rendelkező nyilatkozatát az alábbiak szerint szíveskedjék kitölteni.