“Eötvös Emléknap” – Nagykanizsa

by Elek Zsuzsanna
“Eötvös Emléknap” – Nagykanizsa

november 5-én a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége Ifjúsági Tagozata és Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében kerül megrendezésre az „Eötvös Emléknap”

A rendezvény ideje: 2019. november 5. (kedd), 11.00 – 13.00 óráig

Meghívó letöltése

Magyar Nemzeti Bank (MNB) két emlékérmét jelentetett meg Eötvös Loránd tiszteletére. A tízezer forint névértékű ezüst és a kétezer forint névértékű színesfém emlékérme főhajtás a 19. századi magyar fizikus, a torziós inga egyik feltalálója és tökéletesítője előtt, aki vallás- és közoktatásügyi miniszterként, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökeként is tevékenykedett – közölte a jegybank.

Az ezüst- és a színesfém változat azonos érmeképpel jelent meg, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékpénzeket Szanyi Borbála szobrászművész tervezte. Az előoldal központi motívuma az ELTE Eötvös József Collegium épülete, amely Eötvös Loránd kezdeményezésére, miniszteri hivatali ideje alatt jött létre. A tematikai oldal a tudós feltalálót mutatja be Eötvös Loránd dekoratív stílusú portréjával.

Az érmék sűrűn recézett peremén az Eötvös Collegium ma használt jelmondata („Szabadon szolgál a szellem”) fut körbe szélfeliratként.